Kuessipan

Myriam Verreault
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Een film over de vriendschap van twee jonge vrouwen in een hechte Inuitgemeenschap, geregisseerd door een vrouw en gebaseerd op een roman van een Canadese schrijfster. Het kan niet vrouwelijker.

KUESSIPAN, naar de roman van de Canadese schrijfster Naomi Fontaine, volgt twee meisjes die opgroeien als vriendinnen in een Inuitgemeenschap in Québec. Mikuan komt uit een liefdevol gezin. Ze gaat een mooie carrière buiten haar geboortestad tegemoet. Shaniss zit opgezadeld met de brokstukken van een ongelukkige jeugd. Ze hebben elkaar beloofd altijd bij elkaar te blijven, wat er ook gebeurt, maar naarmate ze ouder worden, komen de verschillen naar boven drijven. Shaniss voelt meer afstand als Mikuan verliefd wordt op een blanke jongen en begint te dromen van een ander, beter leven.

Naast een authentiek, inheems verhaal is ‘Kuessipan’ vooral ook een universeel verhaal over familieproblemen, gemeenschap, verbondenheid en de kracht van vriendschap tussen vrouwen. De problemen van de natives worden niet uit te weg gegaan: drank, drugs, criminaliteit, ontworteling, zelfmoord. Desondanks proberen de twee meisjes er het beste van te maken. 

Een film van een vrouwelijke regisseur over vrouwen. Kuessipan is een term uit het Inuit die zoveel betekent als: voor jou of jij bent aan de beurt. Een mooie titel die de lading van de film helemaal dekt.

regie
Myriam Verreault
speelduur
117 min
jaar
2019
land
Canada
taal
Montagnais, Frans, Engels
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

 lesmateriaal  

 

“Kuessipan is a beautiful, un-sensationalized look at young womanhood, friendship and community.”

Rottentomatoes.com