Tigermilch

Ute Wieland
  • kijkwijzer14
  • Seks
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik

Nini en Jameelah, allebei 14 en beste vriendinnen, groeien op in de betonnen ‘kastelen’ van een sociale woonwijk in Berlijn. Nini's moeder ligt de hele dag op de bank trash-tv te kijken en is nauwelijks aanspreekbaar. Jameelah woont er al tien jaar met haar moeder. De twee vluchtten uit Irak, nadat de vader en broer van Jameelah vermoord werden.

Jameelah is volledig geïntegreerd in Berlijn. Ze is zelfs de beste van de klas als het op taal aankomt. Toch is ze niet zeker dat zij en haar moeder in Duitsland mogen blijven. De beslissing over hun definitieve verblijfsvergunning kan elk moment vallen. Jameelah probeert niet te denken aan het lot dat haar mogelijk boven het hoofd hangt en lanceert bij Nini, haar beste vriendin, het idee om tijdens de nakende zomervakantie ‘het project ontmaagding’ samen aan te pakken.

Regisseuse Wieland maakte van de verfilming van het boek van Stefanie de Velasco geen flauwe, melodramatische tienerkitsch en wijst niet met het vingertje. In tegendeel: de film neemt je mee voor een duik in de persoonlijke ervaringswereld van twee energieke, levenslustige meisjes die opgroeien tegen de achtergrond van een gebarsten omgeving. De onverbloemde, maar immer charmante vertelstijl daagt uit en trekt je uit je comfortzone, net zoals de twee hoofdrolspeelsters dat doen. Een aanrader voor iedereen vanaf 14 jaar.

regie
Ute Wieland
cast
Flora Thiemann, Emily Kusche, David Ali Rashed
speelduur
106 min
jaar
2017
land
Duitsland
taal
Duits
Ondertiteling
Nederlands
  • kijkwijzer14
  • Seks
  • Drugs- en/of alcoholmisbruikMocht er een nationale filmprijs zijn voor de beste casting, dan moet TIGERMILCH hem krijgen.

zeit.de