Une des mille collines

Bernard Bellefroid
Festival
za 20 apr 24 - zo 28 apr 24
Het verhaal van Fiacre, Fidéline en Olivier staat symbool voor alle kinderen die slachtoffer werden van de gruwelijke genocide in Rwanda, ondertussen 30 jaar geleden.

Op 7 april 1994 begon in Rwanda de genadeloze genocide op de Tutsibevolking. De Belgische documentaire ‘Une des mille collines’ zoomt in op het verhaal van drie onschuldige kinderen die slachtoffer werden van gruwelijke gebeurtenissen. Zowel slachtoffers als daders vertellen over hun ervaringen. Hoe gaan zij vandaag om met elkaar? En is herstel eigenlijk wel mogelijk? 

Mening programmatieteam:

Regisseur Bernard Bellefroid maakte 20 jaar geleden een documentaire over Rwanda. Voor ‘Une des mille collines’ gebruikt hij beelden en interviews uit z’n oude film, maar legt hij die naast nieuwe gesprekken die hij voert op dezelfde plek: op de top van een heuvel. Wat deze aangrijpende documentaire zo bijzonder maakt, is dat zowel daders als slachtoffers aan het woord komen. Op een respectvolle manier gaat de film op zoek naar antwoorden bij gewone mensen, en niet bij politieke of militaire leiders. Kunnen deze littekens ooit helen?  

regie
Bernard Bellefroid
speelduur
80 min
jaar
2023
land
Rwanda, Frankrijk, België
taal
Frans, Kinyarwanda
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

“A portrait through an absence” - Cineuropa