Feit of fictie: over docu, fictie en animatie

Aan de slag met filmwijsheid

We worden dagelijks overspoeld met allerlei filmpjes, die door middel van filmtaal een boodschap overbrengen. In deze aflevering gaan we dieper in op hoe deze taal gebruikt wordt om een verhaal te vertellen en hoe dit gelinkt is aan de waarheid en de werkelijkheid. Termen zoals documentaire , fictie en hybridefilms komen aan bod.

 ‘Aan de slag met filmwijsheid’ is een webinarreeks voor leerkrachten en cultuureducatoren, die hen wegwijs wil maken in film, filmtaal en filmeducatie zodat ze deze kennis kunnen meenemen naar de klas of naar activiteiten rond film in de vrije tijd. De acht afleveringen belichten de bouwstenen van film maar raken ook filmgeschiedenis, filmgenres en de kracht en impact van film aan. De acht afleveringen kunnen in willekeurige volgorde bekeken worden.

Credits

Scenario en montage: Harm Dens

Presentatie: Jonas De Bruyn

Camera en montage: Adam Dens

Productie: Van alles visueel

 

Met dank aan: Marjolein Fransen en Greet Stevens Deze webinarreeks is een initiatief van het Vlaamse Audiovisueel Fonds / Afdeling Publiek, in het kader van de Werkgroep Filmwijsheid. Leden Werkgroep Filmwijsheid: Anima, BUDA, CC De Meent, CC De Spil, Cinema Palace, De Filmclub, De Roma, Filem'On, Film Fest Gent, Filmfestival Oostende, Filmhuis Mechelen, Fonk, JEF, Kortfilm.be, Leietheater Deinze, MOOOV, REKKER, Schoolpodium Noord, Sphinx Cinema & Vroem Vroem.

 

Filmfragmenten uit:

1) L’arrivée d’un train en gare de la Ciotat (1896)

2) Aquarela (2018)

3) Cameraperson (2016)

4) Hail, Caesar ! (2016)

5) C’est arrivé près de chez vous (1992)

6) Waltz with Bashir (2008)

Onderdeel van