Holding up the Sky

Doctalks
Randactiviteit filmfestival
zo 23 apr 23 10:30
  • 23 apr
    10:30
    Brugge
    Cinema Lumière

Met Doctalks wordt een constructieve dialoog op gang gebracht via een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. In 'Holding Up the Sky' is de hoofdrol weggelegd voor Davi, sjamaan van het Yanomami-volk, die al jaren vecht tegen de ondergang van zijn geliefde Amazonewoud. 

 

Na de film gaat Mieke Dumont in gesprek met Julie Beausaert. Ze werkt als milieurecht advocaat. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij 'Stop Ecocide Belgium' waar ze mee strijdt voor de erkenning van ecocide als misdaad voor het Internationaal Strafhof ('ICC'). Ecocide verwijst naar de grootschalige beschadiging, vernietiging of het verlies aan ecosystemen. 

"Als de sjamanen stoppen met dansen en het leven in het regenwoud haar evenwicht verliest, zal de hemel naar beneden vallen". Die wijsheid wordt door het Yanomami-volk generatie op generatie doorgegeven. Hun Amazonewoud wordt bedreigd door goudzoekers die de rivieren vervuilen, bomen die gekapt worden en de aarde die opwarmt. Stamhoofd Davi vecht al 40 jaar tegen de kolonisatie van zijn land.

 

'Holding Up The Sky' geeft een intieme blik op de problemen in het Amazonewoud. De film is uniek omdat de ervaringen van het inheemse Yanomami-volk in beeld worden gebracht. De gepassioneerde oproep om hulp van leider Davi en zijn zoon Dario is inspirerend. Tegelijkertijd is het een reminder voor de buitenwereld dat er meer is in het leven dan alleen maar het materiële. 

regie
Pieter Van Eecke
speelduur
78 min
jaar
2023
land
België, Nederland
taal
Portugees
Ondertiteling
Nederlands, Frans

I.s.m. 
Republiek Brugge
Cinema Lumière

The film is powerful and important… The characters and their stories just grabbed your heart in an honest way. I’m so moved by this story — I’m certain it will have a considerable impact.

Llew Smith, Filmmaker