Klondike

Maryna Er Gorbach
Filmfestival
vr 21 apr 23 - za 29 apr 23

Een Oekraïens koppel leeft op de grens met Rusland tijdens de start van het gewapende conflict in de Donbas. Hoewel de oorlog steeds dichterbij komt, weigert de hoogzwangere Irka haar huis te verlaten.

Irka en Tolik wonen in de Donetsk-regio nabij de Russische grens. Hun huis ligt midden in betwist gebied. De spanning in hun dorp bereikt een hoogtepunt wanneer een passagiersvlucht van Malaysia Airlines door pro-Russische troepen genadeloos uit de lucht wordt gehaald en neerstort. In plaats van te vluchten, probeert Irka samen met haar man en haar broer hun gebombardeerde huis herop te bouwen.


'Klondike' is een brandend actuele film over het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Het scenario is doorspekt met vleugjes zwarte humor. Regisseur Maryna Er Gorbach toont de oorlog van binnenuit en plaatst persoonlijke tegenslagen van gewone burgers tegen de achtergrond van een internationale catastrofe. Centraal staat een van de zwartste dagen uit de luchtvaartgeschiedenis: het neerstorten van vlucht 17 van Malaysia Airlines.

regie
Maryna Er Gorbach
cast
Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina
speelduur
100 min
jaar
2022
land
Oekraïne, Turkije
taal
Oekraïens, Russisch, Nederlands
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld


Gorbach expertly balances levity in the midst of all this trauma, with Cherkashyna's comic timing the glue.

RogerEbert.com