You Will Die at Twenty

Amjad Abu Alala
MO*award
releasedatum vr 22 apr 22

In een context waar dertig jaar geen plaats is geweest voor cinema toont 'You Will Die at Twenty' een ontroerend, niet-veroordelend portret van mensen die worden begrensd door bijgeloof.

Een Dervishe vloek wordt door een profeet bij de geboorte van Muzamel uitgesproken: hij zal niet ouder worden dan twintig jaar. In ieders ogen is hij de passerende dood en dit maakt de jonge familie kapot. In een overbeschermend milieu wordt hij door zijn moeder opgevoed, nadat zijn vader het dorp is ontvlucht. Wetend hoe kort zijn tijd is, leert hij de hele Koran uit het hoofd en wordt hij een virtuoos in de retoriek. Dan breekt de nacht aan waarin hij twintig wordt… Met een strikte controle over de mise-en-scène bewijst Amjad Abu Alala met dit debuut een veelbelovend regisseur te zijn. In een prachtige compositie weet hij een soort gevoeligheid voor lichtbronnen en kleurtonen in de verf te zetten die meestal aan topfotografen worden toegeschreven. 

Door zijn liefdevolle blik komt de afgelegen centraal-oostelijke regio van Soudan als een quasi magische plek van zand, lucht en kleuren van de Nijl tot leven. Hij startte zijn draaiperiode tijdens de revolutie, in een context waar dertig jaar geen plaats was geweest voor cinema. ‘You Will Die At 20’ is een ontroerend, niet-veroordelend portret van mensen die worden begrensd door bijgeloof.

regie
Amjad Abu Alala
speelduur
103 min
releasedatum
vr 22 apr 22
jaar
2019
land
France
taal
Arabisch, Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst

Boasting a terrific visual sensitivity! Gefilmd met een geweldige visuele gevoeligheid!

Jay Weissberg Variety