Argentina, 1985

Santiago Mitre
filmfestival
vr 21 apr 23 - zo 30 apr 23

'Argentina, 1985' is een spannende rechtbankfilm over het proces tegen de Argentijnse militaire junta uit de jaren '80. Een historisch document dat tegelijk ook heel wat parallellen trekt met hedendaags machtsmisbruik in Zuid-Amerika.

Op 24 maart 1976 neemt een​​ militaire junta de macht over in Argentinië. Wat volgt is een rechts schrikbewind met talrijke executies, terechtstellingen en moorden. Enkele jaren later is de jonge, ambitieuze advocaat Julio Strassera vastberaden de voormalige militaire leiders te laten berechten voor hun daden. Daarvoor moet hij een grote portie geduld, wilskracht en moed voor de dag leggen. 

 

Rechtbankdrama's kunnen kil en afstandelijk zijn, maar 'Argentina, 1985' weet een goede balans te vinden tussen rechtspraak en emotie. Eén van de grootste acteurs van Argentinië, Ricardo Darín, laat zich hier van zijn beste kant zien. In de film worden ook archiefbeelden en pakkende getuigenissen opgevoerd. Een hartverscheurend verhaal dat niet alleen angst en onrechtvaardigheid toont, maar ook waarheid en moed.

regie
Santiago Mitre
cast
Ricardo Darín, Peter Lanzani, Carlos Portaluppi
speelduur
140 min
jaar
2022
land
Argentinië
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands

Also a gripping thriller with well-written characters and excellent performances.

Tom Cassidy, Common Sense Media