Great Yarmouth: Provisional Figures

Marco Martins
Filmfestival
ma 24 apr 23 - vr 28 apr 23

'Great Yarmouth' biedt een meeslepende en schrijnende kijk op het migrantenleven in het moderne Groot-Brittannië. Een kunstig gefotografeerde film met prachtige vertolkingen.

Great Yarmouth is een vervallen badplaats in Oost-Engeland. Honderden Portugese migranten zoeken er werk in de plaatselijke kalkoenfabrieken. Tânia is getrouwd met de brutale Richard, een Engelse hoteleigenaar. Ze biedt de Portugese arbeiders onderdak in de vervallen hotelkamers van haar man. Tânia droomt ervan Brits staatsburger te worden en deze smerige handel voorgoed achter zich te laten.

 

Er zijn al heel wat films gemaakt over het thema van migratie en geschonden arbeidsrechten, maar 'Great Yarmouth' is uniek omdat de regisseur de focus legt op de uitbuiter. Hoofdrolspeler Tânia is tot op zekere hoogte sympathiek, maar in wezen blijft ze een vrouw die samen met haar man geld afsnoept van migranten. De film is een ferme aanklacht tegen het kapitalisme en de onmenselijke effecten ervan.

regie
Marco Martins
cast
Nuno Lopes, Kris Hitchen, Beatriz Batarda
speelduur
113 min
jaar
2022
land
Portugal
taal
Portugees, Engels
Ondertiteling
Nederlands, Engels

Brexit Britain offers only hellish horrors to exploited migrant workers in this bleakly compelling social-realist thriller.

Stephen Dalton, The Film Verdict