L'Empire du silence

Thierry Michel
vr 22 apr 22 - wo 27 apr 22
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Ook al had hij zich voorgenomen om geen documentaires meer te maken over Congo, toch heeft Nobelprijswinnaar Denis Mukwege de regisseur kunnen overtuigen om deze film te draaien met als resultaat een ontluisterende documentaire.

De Democratische Republiek Congo wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Het aantal slachtoffers loopt in de honderdduizenden, zo niet miljoenen. De daders van deze misdaden zijn ontelbaar: rebellenbewegingen, maar ook de legers van Congo en de buurlanden. Ze lijken allemaal geobsedeerd te zijn door macht en geld. Ze denken dat ze ongestraft en onbezorgd de rijkdommen van Congo kunnen stelen.

Thierry Michel reist al meer dan dertig jaar door Congo met zijn camera en is getuige geweest van de gevechten en het lijden, maar ook van de hoop van het Congolese volk. Door het pleidooi van dokter Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, is hij zich bewust van het meedogenloze geweld dat Congo al een kwart eeuw verwoest. Op chronologische wijze vertelt de regisseur het verhaal van Congo en zijn bevolking: gevlucht, uitgehongerd, verkracht en vermoord. Zoveel straffeloosheid is ongezien: 110 minuten gruwel. Ondertussen is de Holocaust bijna tachtig jaar geleden, maar in Congo is het anno 2022 nog dagelijkse realiteit, terwijl de wereld zich afwendt. Woede en machteloosheid overvallen je, zeker als de filmmaker op het einde de vraag stelt: Wat kan een film nu bijdragen aan de situatie in Congo?

regie
Thierry Michel
speelduur
110 min
jaar
2021
land
België
taal
Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

Glashelder en immens ontluisterend.

Knack Focus