Clara Sola

Nathalie Álvarez Mesén
zo 24 apr 22 - ma 2 mei 22

De 40-jarige clara heeft een mentale beperking en vecht voor haar vrijheid. Ze versmelt met de natuur en vindt troost bij een wit paard. Een betoverend magisch-realistisch sprookje, fantastisch vertolkt door hoofdrolspeelster Wendy Chincilla.

In een afgelegen gehucht op het platteland in Costa Rica woont Clara, een 40-jarige vrouw met een verstandelijke beperking, die ook lijdt aan een ernstige vervorming van de ruggengraat. Ze woont samen met haar 15-jarig nichtje Maria bij haar fanatiek-religieuze moeder. Er worden aan Clara miraculeuze genezingen toegeschreven en thuis is een kapel ingericht waar buurtbewoners haar komen aanbidden. Jammer genoeg kan Clara die magische krachten niet op zichzelf toepassen. Haar devote moeder weigert haar een chirurgische ingreep te laten ondergaan die de pijn in haar rug zou verlichten. “God heeft haar zo ter wereld gebracht, zo zal ze ook sterven”, zegt ze harteloos.

Santiago, het vriendje van haar vroegrijpe nichtje, doet bij haar verrassende gevoelens ontluiken, waarmee ze onbekend terrein betreedt en de weg van de bevrijding inslaat. In de film lijkt Clara te versmelten met de natuur, de groene en gulzige jungle en met haar kleinste bewoners: de insecten, vlinders en kevers. En altijd vindt ze troost bij haar lievelingsdier, een wit paard. Clara Sola is een betoverend magisch-realistisch sprookje met een fantastische vertolking van Wendy Chincilla als Clara.

regie
Nathalie Álvarez Mesén
speelduur
106 min
jaar
2021
land
Costa Rica, Zweden, België
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands

Verrassende gevoelens ontwaken bij een kinderlijke 40 jaar oude mystica.

Jessica Kiang - Variety