Beginning

Dea Kulumbegashvili
zo 24 apr 22 - vr 29 apr 22

Een film over de verstikkende sfeer van een uitgeblust huwelijk. Het verhaal speelt zich af in een besloten gemeenschap van Jehovah’s getuigen, gesitueerd aan de voet van de Kaukasus in Georgië.

‘Beginning’ is een verhaal over gehoorzaamheid en opoffering. Yana woont met haar man David en hun zoon Giorgi in een kleine stad in Georgië, in de buurt van Azerbeidzjan. Ze zijn Jehovah’s getuigen. Yana geeft les en David is voorganger in het gebedshuis. Zo dwangmatig als hun geloof is, zo dwangmatig voelt het huwelijk voor Yana aan. De beslotenheid van de sekte en de gevangenschap in het huwelijk worden versterkt door het bijna vierkante beeldformaat van 1:33. Parallel aan de crisis in de religieuze gemeenschap (door een aanslag op het gebedshuis) loopt de crisis in het huwelijk. Als David een week van huis is, krijgt Yana bezoek van rechercheur Alex uit Tiblisi. Dat mondt uit in een regelrechte psychologische invasie, waar Michel Haneke van zou watertanden. Alex is onverdraagzaam, een vrouwenhater. Hij is de straf die zij nodig denkt te hebben.

De afgemeten esthetiek van de eerste speelfilm van Dea Kulumbegashvili zal voor sommigen een feest zijn, voor anderen een bron van irritatie. De vaste camerastandpunten en de lange takes doen denken aan het werk van Carlos Reygadas, die hier uitvoerend producent is. Zo zit er in het midden van de film een scène waarin Yana meer dan zeven minuten stil op de grond ligt met gesloten ogen, tegen een schilderachtig tapijt van bladeren, sommige groen en bloeiend, sommige dood. Het enige geluid dat we horen is het gezang van vogels. Halverwege de scène vervaagt het geluid, waardoor we nog dieper in Yana's ondoorgrondelijke stilte worden gezogen. 

regie
Dea Kulumbegashvili
speelduur
130 min
jaar
2020
land
Georgië, Frankrijk
taal
Georgisch
Ondertiteling
Nederlands

Beginning marks an auspicious bow for a new art house talent.

Hollywood Reporter