Amira

Mohamed Diab
ma 25 apr 22 - vr 29 apr 22

Een intimistisch, claustrofobisch drama met razendsnelle plotontwikkelingen.

Nuwar, de vader van Amira, is lid van een Palestijnse verzetsgroep en zit al jarenlang in de gevangenis in Israël, waar hij als een gevaarlijke terrorist wordt beschouwd. Toch is hij tijdens zijn gevangenschap vader geworden. Zijn sperma werd uit de gevangenis gesmokkeld en door Palestijnse dokters bij een vrouw,       Warda, ingeplant. Amira is nu een jonge vrouw die haar vader verafgoodt. Ze is er trots op dat ze de dochter is van een Palestijnse held en samen met haar moeder onderhouden ze een warme relatie op afstand met de vader.

Haar leven zal drastisch veranderen als Nuwar nog een kind wil. Opnieuw wordt zijn sperma de gevangenis uitgesmokkeld, maar als de Palestijnse dokters het zaad van Nuwar onderzoeken, blijkt hij steriel te zijn. Nuwar kan onmogelijk kinderen krijgen. Wie is dan de vader van Amira? Alle ogen zijn gericht op Warda. Wat       verbergt ze? Amira wordt binnen de Palestijnse gemeenschap een paria en besluit zelf uit te zoeken wie haar biologische vader is.

In dit intimistische, claustrofobische drama volgen de plotontwikkelingen elkaar razendsnel op. Dankzij de uitstekende vertolking van de hoofdrolspelers en de vaardige camera van de regisseur blijft de film geloofwaardig.

De film die vorig jaar succesvol in première ging op het filmfestival van Venetië werd door productieland Jordanië geselecteerd als inzending voor de Oscars. Hoewel een deel van het verhaal op ware feiten berust, vinden vele Palestijnen de ultieme plotwending in de film beledigend voor hun landgenoten die gevangen zitten in Israël, en ze riepen op tot een boycot. Hamas noemde de film zelfs ‘steun aan de zionistische vijand’. Als gevolg van de grote controverse trok productieland Tunesië de film terug als kandidaat voor de Oscars.

regie
Mohamed Diab
speelduur
98 min
jaar
2021
land
Egypte - Jordanië
taal
Arabisch
Ondertiteling
Engels

Een verstikkend drama

Moviejawn – Gary M. Kramer