The Shepherdess and the Seven Songs

Pushpendra Singh
zo 24 apr 22 - za 30 apr 22

‘The Shepherdess and the Seven Songs’ is niet minder dan een poëtische parel. Tegen de achtergrond van het Himalayagebergte valt een herdersvrouw terug op haar eigen wil en weten.

Ook wie niet vertrouwd is met de gedichten van Lalleshwari of Lal Ded, de veertiende-eeuwse mystica uit Jammu en Kasjmir, of met de folk tales van Vijaydan Detha of Biji, de schrijver uit Rajasjtan, kan betoverd worden door Laila en haar zeven liederen in deze bedwelmende film. Na haar huwelijksceremonie ruilt de mooie, zelfbewuste Laila de Bakarwal, haar islamitische nomadische stam in voor de gemeenschap van haar echtgenoot, de herder Tanvir, in de wouden van Jammu en Kasjmir.

Alle mannen, maar dan vooral de agent Mushtaq en zijn overste, begeren haar. De zeven liederen zijn de hoofdstukken in Laila’s verhaal, in haar worsteling om de haar opgedrongen identiteiten – begeerlijke vrouw in de gemeenschap, echtgenote in het huwelijk – van zich af te werpen, zoals een slang haar oude huid. 

De wereld zoals de inwoners van dat gecontesteerde gebied tussen India en Pakistan haar kennen, is onherroepelijk veranderd. Het nomadische leven wordt er beperkt door paspoorten, vergunningen en bemoeizuchtige veiligheidsagenten. Als extra laag van het verhaal staat Laila zelfs symbool voor de deelstaat waarvan Pakistan en India de vrijheden en de grenzen willen bepalen. Maar Laila, sterk vertolkt door Navjot Randhawa, breekt zelf door alle grenzen heen.

regie
Pushpendra Singh
speelduur
99 min
jaar
2020
land
India
taal
Gojri, Hindi
Ondertiteling
Engels

Randhawa’s powerful portrayal of the shepherdess is a role that could launch a career.

Deborah Young, The Hollywood Reporter