Kamo

Turks-Duitse muziekcultuur
Randactiviteit filmfestival
wo 26 apr 23 19:00

Ontdek de rijke geschiedenis van de Turkse migratie en de unieke subcultuur die hieruit is voortgekomen tijdens onze avond vol cultuur en muziek in Genk! Ga terug in de tijd met de film 'Liebe, D-Mark und Tod', die de invloed van deze migratie op de Duitse samenleving belicht. Starten doen we de avond met een concert van Kamo, de Genkse rapper die big is in Turkije.

Met de film Liebe, D-Mark und Tod staan we stil bij de geschiedenis van de Turkse migratie, die ook in Genk een grote invloed heeft gehad. In het begin van de jaren ’60 werden grote groepen gastarbeiders uit Anatolië en andere delen van Turkije naar West-Duitsland gehaald. Ver verwijderd van hun thuis was muziek voor hen het middel bij uitstek om zich goed te voelen in een nieuw en vreemd land. Gevoed door heimwee, verveling en antisemitisme ontstonden nieuwe stijlen die mee de hedendaagse muziek in Duitsland hielpen vormgeven.

Regisseur Cem Kaya brengt een vergeten subcultuur tot leven in een opwindende documentaire boordevol kleurrijke muziek en nooit geziene archiefbeelden. Op het ritme van mooie liedjes en kritische hiphop maken we kennis met figuren die mee het pad effenden voor het ontstaan van een Turks-Duitse muziekcultuur.

 

Over de regisseur
Cem Kaya is een Duitse regisseur en documentairemaker die vaak aan de slag gaat met archiefbeelden. In 2014 maakte hij ‘Remake, Remix, Rip-Off’, een documentaire over Turkse adaptaties van bekende Hollywoodfilms. De film kende een groot succes met meer dan 100 vertoningen op verschillende festivals overal ter wereld.

Kamo
Laat je meevoeren door de klanken en rhymes van Kamo. Met een contract bij het gerenommeerde Limburgse platenlabel Wanted Music, onder leiding van niemand minder dan onze nationale Thibaut Courtois, bracht hij al singles uit als Uçalim, Hayat El, Hayir of Yakalim. Ontdek zelf waarom hij zo’n grote indruk maakt op zowel Belgische als Turkse bodem!

19u00 Concert Kamo
20u15 'Liebe, D-Mark und Tod'

Concert gratis

Film betalend