do 27 aug 20 21:00

The Sapphires

Wayne Blair
 • 27 aug
  21:00
  Turnhout,
  Heilig Graf (Rode Koer)
  21:00Geweest

De kracht van de personages, de chemie van de geweldige cast  en de positieve energie maken er een geweldige feelgoodfilm van, volop nostalgisch entertainment.

 “The Australian answer to the Supremes”, zo luidde destijds de reactie op The Sapphires, de Aboriginal soulband die eind jaren 60 furore maakte op een tournee door Zuid-Vietnam waar ze in de Mekongdelta voor de Amerikaanse marine optraden. Uit die memorabele gebeurtenis distilleerde acteur-regisseur Tony Briggs in 2005 een toneelstuk, waar Wayne Blair nu een film van maakte. Daarin zien we hoe de zussen Gail, Julie en Cynthia en hun nichtje Kay een onsuccesvolle countryband vormen, maar het tij zien keren wanneer ze ontdekt worden door de Ierse muzikant en drankorgel Dave. Die brengt hen gevoel voor soul bij en voert hen mee op hun legendarische tour door Vietnam. De actie speelt zich daarbij grotendeels af in het tumultueuze jaar 1968 waarin Martin Luther King en Bobby Kennedy vermoord werden en rassenhaat een actueel thema was. De kracht van deze enthousiasmerende muziekfilm is dat Blair deze thema’s niet negeert, maar wel op een lichtvoetige manier benadert. Het leidde alvast een tien minuten durende staande ovatie op het filmfestival van Cannes.

regie
Wayne Blair
speelduur
103 min
releasedatum
jaar
2012
land
Australië
taal
Engels
 • Let op met kinderen tot 12 jaar
 • Geweld
 • Discriminatie
 • Grof taalgebruik
onderdeel van:
MOOOV Wijkt Af

De film biedt volop nostalgisch entertainment, met een mooie muzikale rol voor de Australische R&B-zangeres Jessica Mauboy

De Filmkrant