releasedatum: wo 12 feb 20

Widow of Silence

Praveen Morchhale

Deze zeer sobere film met visueel uitmuntend camerawerk - o.a. long takes waarbij het overweldigende berglandschap koud en vijandig overkomt - wordt prachtig verteld.

Verpleegster en moslima Aasia woont met haar 11-jarige dochter en haar oude schoonmoeder in een dorpje in het door een burgeroorlog verscheurde Kasjmir. Ze is half-weduwe: zeven jaar geleden werd haar man uit zijn huis ontvoerd door het Indische leger; sindsdien is hij spoorloos. Bijna elke dag maakt ze de lange tocht naar een registratiekantoor, om een overlijdensakte vast te krijgen. Zonder dat bewijs mist ze vele rechten en ontvangt ze het pensioen van haar man niet. De corrupte ambtenaar houdt haar al jaren aan het lijntje; in ruil verlangt hij allerlei gunsten: het stukje grond dat ze nog bezit, of een nachtje samen in een hotel. Aasia houdt de boot echter af. Intussen sterft de oma van verdriet en wordt haar dochter vanwege haar vader gepest op school.

Deze zeer sobere film met visueel uitmuntend camerawerk - o.a. long takes waarbij het overweldigende berglandschap koud en vijandig overkomt - wordt prachtig verteld. De regisseur baseerde zijn film op de vele verhalen van half-weduwen en hun kinderen in het conflictgebied. Deze vrouwen worden sociaal geïsoleerd, seksueel uitgebuit en vernederd.

regie
Praveen Morchhale
speelduur
85 min
releasedatum
wo 12 feb 20
jaar
2018
land
India
taal
Urdu
onderdeel van:
catalogus

Een mooie vertelling gebaseerd op de observaties van de regisseur, over de kansloze positie van vrouwen in Kasjmir.

movies that make you think