releasedatum:

Moving On

Yoon Dan-bi

Een cineaste die op 30-jarige leeftijd zo’n rijpe debuutfilm kan maken, moet wel een natuurtalent zijn. Ongetwijfeld een belofte voor de toekomst.

Niemand zegt het, maar wanneer Okju en haar broertje Dongju met hun vader aan het einde van het schooljaar bij de grootvader intrekken die ze nauwelijks kennen, is dat niet alleen omdat de oude man zorg nodig heeft. Na zijn scheiding zit hun vader financieel aan de grond en hoewel opa’s driekamerwoning er bepaald niet op ingericht is, vindt het gezin er tijdelijk onderdak. Niet lang daarna neemt ook hun tante, die in een huwelijkscrisis verkeert, haar intrek. Drie generaties onder één dak: een woonvorm die ooit de normaalste zaak van de wereld was, legt nu vooral bloot hoe weinig vanzelfsprekend de familieverhoudingen nog zijn. In een reeks gewone maar scherp geobserveerde momenten verkent Yoon Dan-bi de betekenis van familie in de huidige tijd. Ze levert daarmee een opvallend debuut, dat zowel in thematiek als in stijl doet denken aan het werk van de Japanse grootmeester Hirokazu Kore-eda.

Vooral actrice Choi Jung-woon is een openbaring in haar rol van het jonge meisje Okju. Haar manier van kijken en bewegen zegt duizendmaal meer dan de woorden die ze spreekt. ‘Moving On’ gaat over innerlijke gevoelens tegenover uiterlijke gedragingen.

regie
Yoon Dan-bi
speelduur
105 min
jaar
2019
land
Zuid-Korea
taal
Koreaans
onderdeel van:
Filmfestivals

“ Change, joy, sorrow, love, loss, divorce and a traditional Korean family unit are seen through the eyes of an adolescent teenager in Yoon Dan-bi’s strong debut film Moving On”.

Asian Movie Pulse