do 16 jul 20 - do 6 aug 20

La llorona

Jayro Bustamante

Generaal Enrique Monteverde ontsnapt aan de veroordeling voor zijn misdaden op de Mayabevolking in de jaren '80. Zorgt een geheimzinnige Mayadienstmeid toch nog voor gerechtigheid?

In Guatemala,  jaren ’80, vindt een bloederige genocide plaats, door het leger op de Mayabevolking. Jaren later wordt generaal Enrique Monteverde aangeklaagd als verantwoordelijke voor deze volkerenmoord. 

Tijdens het proces zakt Monteverde in elkaar. Na een kort verblijf in het ziekenhuis wordt hij vrijgesproken en met zijn familie neemt hij opnieuw intrek in zijn luxueuze villa. Honderden betogers, familieleden van vermoorde Maya’s, roepen om gerechtigheid. 

Als Alma, een geheimzinnige Mayavrouw, als nieuwe dienstmeid  wordt aangenomen, gebeuren er 's nachts vreemde dingen die de oude generaal angst aanjagen.  Akelige figuren uit het verleden belagen zijn vrouw en dochter en ze beginnen steeds meer te twijfelen aan de onschuld van Monteverde.

Jayro Bustamente maakte met LA LLORONA een indrukwekkende hertaling van een traditionele Centraal-Amerikaanse legende, met behoud van magisch-realistische elementen. Met gedesatureerde kaders, droomsequenties en een intelligent verhaal realiseert hij een knappe cinematografische aanklacht tegen het leger van zijn land, dat tot op heden zijn verschrikkelijke misdaden uit het verleden niet erkent.

 

regie
Jayro Bustamante
speelduur
97 min
releasedatum
wo 22 jan 20
jaar
2019
land
Guatemala
taal
Spaans
onderdeel van:
Sembèneshortlist

Een huiveringwekkende evocatie van wraak en suspense.

Deborah Young - The Hollywood Reporter