releasedatum:
OP VOD

As I Open My Eyes

Leyla Bouzid

Leyla Bouzid maakte een wervelende, expressieve coming-of-age die zich afspeelt op een scharniermoment van de Tunesische geschiedenis.

Tunis, zomer 2010, enkele maanden vóór de Tunesische revolutie uitbreekt tegen het dictatoriale beleid van president Ben Ali. De 18-jarige Farah heeft net haar middelbare school doorlopen. Haar ouders willen dat ze medicijnen studeert, maar Farah ziet het anders: ze geniet van haar jeugd, ontdekt het nachtleven, de liefde. Daarenboven is ze de gepassioneerde zangeres van een politieke rockband. De groep doet het erg goed underground, niet alleen door de aanstekelijke muziek, maar ook door de gedurfde poëtische teksten die het regime in vraag stellen. Haar moeder Hayet, ooit ook rebels, probeert Farahs jeugdige enthousiasme in te dijken. Ze kent de gevaren van de politieke Tunesische wereld maar al te goed… Maar koppig zet Farah door.

Leyla Bouzid, de regisseur, maakte een wervelende, expressieve coming-of-age die zich afspeelt op een scharniermoment van de Tunesische geschiedenis. Volgens Indiewire is dit tot nog toe veruit de beste film over de Arabische lente. Let op de steengoede soundtrack. De film won verschillende belangrijke prijzen, o.a. de publieksprijs op het festival van Venetië 2015.

regie
Leyla Bouzid
speelduur
102 min
releasedatum
jaar
2015
land
Tunesië, België, Frankrijk
taal
Arabisch

The best fictional film yet about the Arab Spring.

IndieWire