di 13 apr 21 20:00

Tel Aviv on Fire

Sameh Zoabi
  • 13 apr
    20:00
    Erpe-Mere,
    EMotia

'Tel Aviv on Fire' is pretentieloos en plezierig. Via een Palestijnse soap worden actuele toestanden in Palestina en Israël door een satirische bril bekeken.

Salam woont in Jeruzalem en moet elke dag naar de set van de Palestijnse soapserie Tel Aviv On Fire in Ramallah, waar hij aangeworven werd als taaladviseur en productieassistent. Deze serie is niet alleen in Palestina enorm populair, maar ook in Israël. Op een dag moet Salam aan het Israëlische checkpoint bij commandant Assi verschijnen, die zijn paspoort afpakt om hem onder druk te zetten om aanpassingen te doen aan Tel Aviv On Fire. Daarmee kan Assi zijn vrouw imponeren, een enorme fan van de tv-reeks. Telkens wanneer Salam de grens oversteekt, geeft Assi hem nieuwe richtlijnen. Salam smokkelt slinks de verhaalwendingen in de soap en wordt zelfs gepromoveerd tot scenarist, maar de Palestijnse producenten clashen met hem over hoe de reeks moet eindigen.

'Tel Aviv on Fire' is pretentieloos en plezierig. Via een Palestijnse soap worden actuele toestanden in Palestina en Israël door een satirische bril bekeken. Origineel, leuk en goed in elkaar gestoken. De twee hoofdactrices zijn oude bekenden van MOOOV: Lubna Azabal en Maisa Abd Elhadi zaten allebei al in de jury van het festival.

regie
Sameh Zoabi
speelduur
100 min
releasedatum
zo 2 sep 18
jaar
2018
land
Luxemburg, Israël, Frankrijk, België
taal
Hebreeuws, Arabisch

Zoabi amuseert zich kostelijk met de overdreven belichte soapscènes en de ironische, zelfs bespiegelende aspecten van het verhaal. Als fris perspectief op de complexe identiteit van inwoners aan de grens en als propaganda voor visuele cultuur als bindmiddel kan dit wel tellen.

Focus Knack