vr 25 sep 20 - wo 30 sep 20
op VOD

Sibel

Guillaume Giovanetti, Çagla Zencirci
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst

De film schippert tussen een fabel en een realistisch verhaal, maar is een tevens sterke feministische film over de strijd van een jonge vrouw binnen een patriarchale, traditionele samenleving.

De 25-jarige Sibel woont met haar vader en zus in een afgelegen dorp in de bergen aan de Zwarte Zee. Zij is stom geboren en communiceert met de anderen in een voorouderlijke ‘gefloten’ taal. Ondanks haar inspanningen wordt ze door de dorpsbewoners gemeden, omdat die denken dat ze ongeluk brengt. Alleen haar vader Enim weet haar naar waarde te schatten. Sibel is erg onafhankelijk en verbeten jaagt ze met een geweer op een wolf die zich in het woud zou schuilhouden. Daarbij komt ze op een dag in contact met Ali, een man die op de vlucht is voor de autoriteiten. Ze helpt hem en voorziet hem van voedsel. Dit brengt haar echter in conflict met haar vader.

Deze film overtuigt door zijn natuurlijkheid in acteren. Nergens heb je het gevoel dat er karikaturale personages zijn, maar vooral hoofdactrice Damla Sönmez zet een zeer sterke prestatie neer. Er zit veel diepgang in het verhaal en tegelijk is het een energieke film met een flinke vaart. De film schippert tussen een fabel en een realistisch verhaal, maar is tevens een sterke feministische film over de strijd van een jonge vrouw binnen een patriarchale, traditionele samenleving.

regie
Guillaume Giovanetti, Çagla Zencirci
cast
Damla Sönmez, Erkan Kolçak Köstendil, Emin Gürsoy
speelduur
95 min
releasedatum
wo 4 mrt 20
jaar
2018
land
Turkije
taal
Turks
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
onderdeel van:
kijk nu
catalogus

Een genuanceerde en bevredigende vertelling over vrouwelijke emancipatie met een stervertolking door Damla Sönmez.

ALLAN HUNTER - SCREEN INTERNATIONAL