releasedatum: wo 28 aug 19
op VOD

Jinpa

Pema Tseden

De beeldencomposities, de kleuren, de uitzonderlijke belichting en het minimalistische verhaal maken JINPA tot een feest voor het oog. Dromerig, surrealistisch, fascinerend.

Na het hoogstaande THARLO maakte Pema Tseden weer een prachtfilm die zich afspeelt in Tibet, ditmaal op 5000 meter hoogte. De film begint als een roadmovie. Jinpa is een vrachtwagenchauffeur die schapen vervoert naar een klein dorpje. Met zijn zwarte leren jekker, leren broek, gevaarlijk uitziende ringen aan zijn vingers, lang onverzorgd haar en zonnebril ziet hij er meer uit als een verwaaide rockster. Zijn vrachtwagen rijdt over het Kekexiliplateau, het hoogste plateau ter wereld. Het is een kaal vulkanisch landschap, koud en guur; er wonen amper mensen. Onderweg komt hij een mysterieuze vreemdeling tegen en hij geeft hem een lift. De man zegt dat hij ook Jinpa heet en dat hij op weg is om de moordenaar van zijn vader om te brengen.

De visueel prachtige stijl wordt af en toe ondersteund door de Chinese versie van het lied O sole mio, waar Jinpa een groot liefhebber van is. De beeldencomposities, de kleuren, de uitzonderlijke belichting en het minimalistische verhaal maken JINPA tot een feest voor het oog. Dromerig, surrealistisch, fascinerend.

regie
Pema Tseden
cast
Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo
speelduur
86 min
releasedatum
wo 28 aug 19
jaar
2018
land
China
taal
Tibetaans
onderdeel van:
catalogus

Allegorisch en dromerig, soms een tikje absurdistisch benadert Tseden de dualiteit in de mens. Niemand is enkel slecht en zelfs de braafste hendrik is geen heilige. Jinpa bekampt zwart-witdenken. De Tibetaanse versie van ‘O sole mio’ krijgt u er zomaar bij.

Ruben Aerts - De Standaard