Costa Brava, Lebanon

Mounia Akl
FOMOFILM

De familie Badri leeft tussen chaos en idylle, tussen een afvalberg en een verborgen paradijs. Een charmante, oprechte film over een gezin met groeipijnen én gasmaskers tegen de stank.

 

fomofilmtickets

Zij zong een lied op het protest waaraan hij deelnam. Hij werd verliefd op haar toen ze whisky op zijn wonden morste en op zijn tirade antwoordde met een schaterlach. Ze genazen elkaars wonden, maar zoveel jaren later leren ze nog steeds te leven met de littekens.

De vrijgevochten familie Badri is de Libanese hoofdstad Beiroet ontvlucht, met zijn ophopend vuil en de toenemende sociale onrust. In hun afgelegen berghuis leiden moeder Souraya, vader Walid, dochters Tala en Rim en grootmoeder Zeina een paradijselijk en teruggetrokken leven. Maar dat blijft niet duren.

Nadat het standbeeld van de Libanese president naast hun berghuis wordt opgetrokken, reist de president naar hun oase en belooft een ecologisch verantwoorde stortplaats. Al snel hopen de vuilniszakken zich op naast het huis van de Badri’s. Vieze geuren en giftige dampen, ratten en meeuwen volgen. Hoewel de Badri’s – gewapend met grote gasmaskers – het vuilnis uit hun kleine paradijs weren, legt de afvalberg de scheurtjes in hun idyllische leven bloot.

'Costa Brava, Lebanon' is een oprechte film over een man die zijn idealen verliest en een vrouw die haar prikkelende, activistische leven in de stad mist. Hun tienerdochter Tala zoekt liefde en tederheid, terwijl hun jongste dochter Rim gewoon op haar vader wil lijken. Rim is opgegroeid in het berghuis en houdt er even koppig als idealistisch aan vast. En grootmoeder? Die vindt dat ze het leven niet zo serieus moeten nemen.

direction
Mounia Akl
duration
107 min
year
2021
country
Libanon
language
Arabisch
Subtitles
Nederlands, Frans
  • Caution with children up to 9 years of age
  • Fear
  • Foul language

part of

Mounia Akl is the next big thing in Middle Eastern cinema.

indieWire