releasedatum: vr 18 mei 18
op vod

The Wild Pear Tree

Nuri Bilge Ceylan

Een gelaagd portret van een man die verscheurd is in zijn zoektocht naar een leven waarin hij zichzelf niet volledig verloochent, geschilderd in prachtige beeldcomposities, met adembenemende visuele patronen en een schitterend kleurenspel.

 

Sinan is een literatuurliefhebber en droomt ervan om ooit een groot schrijver te worden. Geldgebrek drijft hem echter terug naar zijn geboortedorp in Anatolië. Daar wordt Sinan geconfronteerd met de kleingeestigheid van het dorp en de gokverslaving van zijn vader. Een persoonlijke zoektocht naar volwassenheid en de consequenties ervan, ingebed in een drie uur durend spel van prachtige visuele composities, heerlijke dialogen, goede vertolkingen en fascinerende kleuren.

Vier jaar nadat de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan in Cannes de Gouden Palm won met 'Winter Sleep', keerde hij deze lente terug naar de Azurenkust met 'The Wild Pear Tree'. Dat de film daar door de jury onder leiding van Cate Blanchett volledig over het hoofd is gezien, mag beschouwd worden als een serieuze smet op het palmares. Ceylans achtste langspeelfilm mag namelijk gerust tussen zijn allerbeste werk als 'Once upon a Time in Anatolia' en 'Three Monkeys' staan.

Door de zachtheid die filmmaker Nuri Bilge Ceylan onder de gemankeerde gezinsrelaties legt, weet hij op momenten plots te ontroeren.

regie
Nuri Bilge Ceylan
cast
Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar
speelduur
188 min
releasedatum
vr 18 mei 18
jaar
2018
land
Turkije
taal
Turks

The Wild Pear Tree is majestueus en toch sereen gefilmd: zo fraai zie je het zelden ★★★★☆

De Volkskrant