wo 14 okt 20 - ma 19 okt 20

Desterro

Maria Clara Escobar

Een poëtische film over een relatie zonder wederzijdse interesse, over vrouw-zijn en over de hedendaagse Latijns-Amerikaanse maatschappij. 

Wat loopt er mis in de relatie tussen Laura en Israel? Het jonge koppel heeft een zoontje en leeft samen, maar vooral naast elkaar. Diep verzonken in hun eigen gedachten zijn ze elke interesse in elkaar kwijt. Laura voelt een catastrofe naderen. Ze verdwijnt en ook dan blijft Israel de realiteit ontkennen. De film, opgebouwd uit verschillende losse delen en sprongen in de tijd, toont vlagen van interacties en conversaties die je doen vermoeden dat het probleem een deel is van een groter plaatje. In het allesverwoestende einde vallen de filmshots, die verschillende kanten uitdijen, op indringende wijze samen. 

‘Desterro’ valt moeilijk te vertalen, maar verwijst naar een gevoel alsof je geen grond meer onder je voeten hebt, alsof je nergens thuis bent. Hoewel regisseuse en dichteres Maria Clara Escobar in haar fictiedebuut een somber beeld schetst van het hedendaagse Latijns-Amerika, is er heel weinig aandacht voor de chaotische buitenwereld. Een poëtisch verhaal over een vrouw, het vrouw-zijn en de maatschappij daaromheen.

regie
Maria Clara Escobar
speelduur
127 min
jaar
2020
land
Brazilië
taal
Portugees

‘Desterro’ reminds us that we must combine our feelings and our words, that we must confront society, in order to create a new order — or perhaps simply to exist.

Teresa Vieira, Cineuropa