releasedatum:

Le miracle du Saint Inconnu

Alaa Eddine Aliem

Wat als een dief de verkeerde plaats kiest om zijn buit te begraven en ontdekt dat de heuvel een plaats van aanbidding geworden is? Resultaat: de meest burleske parabel uit de Arabische filmgeschiedenis.  

Te midden van de woestijn loopt een rover. Op de vlucht voor de politie begraaft hij zijn buit in een tombe. Na tien jaar celstraf keert diezelfde man terug. Tot zijn verbazing is de kale heuvel een plaats van aanbidding geworden, waar pelgrims samenkomen om de “heilige onbekende” te vereren. Verplicht om zich in het dorp te vestigen, zal hij met de lokale bevolking moeten leren omgaan zonder zijn eigenlijke missie uit het oog te verliezen. Een wonder moet afgewacht worden om het geld terug te vinden, maar liever onderneemt hij actie. Het kleine dorp is bevolkt met archetypische figuren: een dokter, een hoteleigenaar en een bewaker met een microscopisch "cartoonesk" verhaal van goud creëren en steeds belemmerd worden door diepgewortelde lokale overtuigingen. 

Alaa Eddine Aljem brengt met zijn debuut een fantastische, contemplatieve ervaring over dit taboeonderwerp in het Midden-Oosten: wat kan men voor waar aannemen en hoe levert het geloof enige zingeving? 

Door de absurde sfeer in deze burleske parabel over bijgeloof en hebzucht is Le miracle du saint inconnu zonder twijfel de meest schertsende film van het hele festival. 

 

regie
Alaa Eddine Aliem
speelduur
100 min
jaar
2019
land
Marokko, Frankrijk, Qatar
taal
Arabisch
onderdeel van:
Filmfestivals

Een betekenisvolle komedie die ook slim, gewaagd en beschouwend is A meaningful comedy that manages to be smart, audacious and contemplative

Mina Takla, Awardwatch