releasedatum:
OP VOD

White Sun

Deepak Rauniyar

De film heeft gelijkenissen met een fabel die, dankzij de realistische setting en ijzersterke vertolkingen, omgezet wordt tot een geloofwaardig verhaal.

Tien jaar burgeroorlog werd in 2006 in Nepal afgesloten. Een nieuwe grondwet werd opgesteld, waarin gelijkheid van alle burgers vooropstaat. Maar argwaan en wrok slijten langzaam en oude tradities - plus het kastensysteem en de vrouwenonderdrukking die daarbij horen - laten zich niet zomaar vervangen. Dat merkt de voormalig maoïstische strijder Chandra als hij na de dood van zijn vader terugkeert naar zijn dorp, na 10 jaar afwezigheid. Onderweg met het lijk naar de crematieplaats raakt hij in zwaar conflict met zijn broer Suraj, die tijdens de burgeroorlog tot de andere kant, de zogenaamde royalisten, behoorde. Chandra zoekt hulp bij de politie, voormalige strijdmakkers en andere dorpelingen, maar vangt telkens bot. Het collectieve oorlogstrauma openbaart zich in persoonlijke wrijving; nationale politiek sijpelt door tot in het dorpsleven.

Dit verhaal had makkelijk kunnen uitmonden in een moralistisch melodrama, maar regisseur Deepak Rauniyar weet alles perfect in balans te houden. De film heeft gelijkenissen met een fabel die, dankzij de realistische setting en ijzersterke vertolkingen, omgezet wordt tot een geloofwaardig verhaal.

regie
Deepak Rauniyar
speelduur
89 min
releasedatum
jaar
2016
land
Nepal, Nederland, Verenigde Staten, Qatar
taal
Nepalees
onderdeel van:
kijk nu
catalogus

Het einde van Nepalese burgeroorlog laat een decennium later nog steeds sporen na. White Sun maakt dat erg persoonlijk, met een verhaal over traditie versus realiteit. (...) Het spel van Rai en Magarati is pakkend, maar het zijn de kinderen die de hoogste ogen gooien.

De Morgen