Waltz with Bashir (Live) BRYGGEN Bruges Strings

Ari Folman / Jolente De Maeyer
MOOOV Filmfestival 2023
Tue 18 Apr 23 and Thu 27 Apr 23
  • Caution with children up to 16 years of age
  • Sex
  • Foul language

MOOOV vertoont de film 'Waltz with Bashir' met muzikale begeleiding van het strijkorkest BRYGGEN. Zij spelen live on stage de originele soundtrack van Max Richter.

Wie "Waltz with Bashir" al eens op het grote scherm zag, weet hoe een overdonderende ervaring de film is. Met zijn unieke, geanimeerde documentaire wroet regisseur Ari Folman in zijn eigen verleden en in zijn eigen herinneringen aan de Libanese burgeroorlog. Door gesprekken met zijn legerkameraden, komen de gruwelen van toen heel geleidelijk aan weer binnensijpelen.

 

"Waltz with Bashir" verlegde de grenzen van het genre, en rijfde filmprijs na filmprijs binnen: een Golden Globe, een César, en ook… een European Film Award voor de beklijvende soundtrack van Max Richter. Terecht, want met zijn ijle strijkers en zijn rijke synthesizersoundscapes pompte de Britse componist elk frame vol emotie. Het nagelnieuwe strijkorkest BRYGGEN, onder leiding van violiste Jolente De Maeyer, doet je nu deze animatiedocu beleven als nooit tevoren, door de muziek live bij de film te brengen.

duration
87 min
release date
Wed 10 Sep 08
year
2008
country
Israël
language
Hebrew
Subtitles
Dutch
  • Caution with children up to 16 years of age
  • Sex
  • Foul language

Over BRYGGEN
In 2018 besloot violiste Jolente De Maeyer om Het Kamerorkest Brugge een nieuwe start te geven. Opgericht in 1970 door Patrick Peire onder de naam Collegium Instrumentale Brugense, werd het orkest in 2009 omgedoopt tot Het Kamerorkest Brugge. Jolente begint een nieuw hoofdstuk met BRYGGEN – Bruges Strings. Het orkest heeft niet alleen bijna 50 jaar ervaring, het is en blijft het enige professionele strijkorkest in België dat werkt zonder dirigent. Jolente wil het orkest verder uitbreiden tot een dynamisch ensemble met een uniek profiel dat de hoogste artistieke kwaliteiten en originele programmering garandeert. Een deel van die ambitie is multidisciplinair te werken, bijvoorbeeld door muziek met film te combineren.

Over Jolente De Maeyer
Een van de toonaangevende Belgische violisten, Jolente, wordt geprezen om haar virtuositeit en haar doorleefde interpretaties. Ze is een zeer veelzijdige artiest, onderscheiden met verschillende prijzen en uitmuntende kritieken voor zowel haar optredens als haar opnames. Nadat ze prijswinnaar van verschillende wedstrijden werd, trad ze als solist op met alle vooraanstaande Belgische orkesten. Een hoogtepunt was oa. Een tournee met het vioolconcerto van Beethoven o.l.v. Philippe Herreweghe.

Over Waltz With Bashir
Een oude vriend van Ari, een Israëlische regisseur, vertelt dat hij gekweld wordt door terugkerende nachtmerries waarin hij achtervolgd wordt door een grote groep van 26 honden. Precies het aantal honden dat hij moest doden tijdens de Libanese oorlog in 1982. Ari zelf herinnert zich verbazend weinig over deze periode. Wanneer de volgende dag voor het eerst een beeld uit die periode naar boven komt, wil Ari de waarheid ontdekken over dat specifieke moment in de geschiedenis en over zichzelf. Hij besluit zijn vroegere oorlogskameraden verspreid over de wereld op te zoeken en te interviewen.