Bar Bahar

Maysaloun Hamoud
  • Let op met kinderen tot 16 jaar

De jonge regisseuse Maysaloun Hamoud maakte met 'Bar Bahar' een energiek, goed geacteerd debuut over vrijgevochten vrouwen die voor zichzelf durven opkomen in een van traditie doordrenkt land.

Drie Israëlisch-Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Laila is een jonge, vooruitstrevende advocate. Ze heeft een moeilijke relatie met Ziad, een filmmaker. Alhoewel uiterlijk progressief, wil Ziad hun verhouding beter afbakenen en soms geeft hij stekelige opmerkingen over Laila’s kledij . Dan is er de lesbische Salma, dj in een bar. Zij wordt verliefd op Dunya, maar zal ze zich durven outen bij haar conservatief christelijke ouders? Ten slotte is er Nour, die als laatste in de flat komt wonen. Ze komt uit een dorp en studeert in Tel Aviv. Als enige die een sluier draagt, valt ze wat uit de toon. Wissam, haar verloofde, komt haar nu en dan controleren: ze zou beter haar studies opgeven; later moet ze toch voor de kinderen zorgen. De drie vrouwen balanceren tussen traditie en modernisme, goed burgerschap en afwijkend gedrag, vrijheid en trouw.

De jonge regisseuse Maysaloun Hamoud maakte met 'Bar Bahar' een energiek, goed geacteerd debuut over vrijgevochten vrouwen die voor zichzelf durven opkomen in een van traditie doordrenkt land. Deze film werd met de jongerenprijs bekroond op het festival van San Sebastián 2016.

What makes this spiky dramedy so compelling are the Palestinian-Israeli protagonists, whose split lives have rarely been depicted on screen. With many hooks for promotion, this engrossing tale should have a strong festival career; niche art-house life is possible in some territories.

Variety