This Is Not a Burial, It’s a Resurrection

Lemohang Jeremiah Mosese

Een verbluffend sprookje dat niet alleen het rouwproces verfilmt van de landelijke bevolking in Lesotho, na de gedwongen verhuis, maar het is ook een oproep tot verzet. 

In een klein dorpje in de bergen van Lesotho wacht de 80-jarige weduwe Mantoa op de terugkeer van haar zoon, haar laatst overgebleven familielid. Wanneer ze het bericht krijgt dat hij tijdens zijn werk in de mijn omgekomen is, wordt ze overmand door verdriet en begint ze afscheid te nemen van de wereldse zaken. Net op hetzelfde moment wordt ook bekendgemaakt dat haar dorp en hechte gemeenschap moet wijken voor de aanleg van een waterreservoir. Hoewel dit voor een grote verslagenheid zorgt bij de andere dorpelingen, vindt Mantoa nu net haar strijd- en levenslust terug.

Deze film is een een melancholisch  sprookje dat op visueel en auditief verbluffende wijze brandhout maakt van de manier waarop mens en natuur moeten wijken in naam van de vooruitgang. 

Regisseur Lemohang Jeremiah Mosese baseerde zich op het leven van zijn grootmoeder – en met haar vele anderen overal in de wereld – die gedwongen werd om weg te trekken uit haar dorp. Deze ongewone  film brengt niet alleen het rouwproces in beeld, maar is ook een oproep tot verzet. 

regie
Lemohang Jeremiah Mosese
cast
Mary Twala Mhlongo, Jerry Mofokeng Wa Makheta, Makhaola Ndebele, Tseko Monaheng, Siphiwe Nzima
speelduur
120 min
jaar
2019
land
Lesotho
taal
Sesotho
Ondertiteling
Nederlands
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst

#veerkracht #impactvrouwen #lokaalverzet #milieu #rolvanreligie#identiteit #kolonialisatie

zalen en tickets

Lemohang Jeremiah Mosese

Regisseur

‘This Is Not A Burial, It's A Resurrection’ offers a vivid, beautifully crafted reflection on identity, community and the tension between respecting age-old traditions and accepting the seemingly unstoppable march of progress.

Allen Hunter, Screen International

zalen en tickets