So Long, My Son

Wang Xiaoshuai

Bijzonder aangrijpend familiedrama in het China van de laatste 30 jaar. 

Twee jongens gaan zwemmen in een stuwmeer. Eén van de twee verdrinkt. Het drama dat zich daarna afspeelt, is des te schrijnender, doordat de ouders Liyun en Yaojun door de eenkindpolitiek van China niet opnieuw een kind mogen krijgen. ‘De tijd voor ons stopte lang geleden,’ verzuchten ze jaren na de dood van hun zoon, maar als regisseur Wang ons in deze film iets probeert duidelijk te maken is het wel dat de tijd in China al die tijd niet heeft stilgestaan. De film bestrijkt een tijdspanne van 30 jaar, vanaf midden de jaren 80 tot nu. In die tijd is er veel gebeurd in China. 

Prachtig drama dat naar de keel grijpt. De film is nog veel méér dan een persoonlijk drama. Ingenieus springen de beelden doorheen de tijd en wordt de impact duidelijk van de grote veranderingen in de Chinese samenleving op het persoonlijke leven van gewone mensen. Het spel van de acteurs is zo naturel dat het je de adem beneemt. Wang Jingchun en Yong Mei wonnen de Zilveren Beer als beste acteurs in Berlijn.

 

regie
Wang Xiaoshuai
speelduur
185 min
jaar
2019
land
China
taal
Mandarijns

Ook al kun je niet alle wentelingen volgen, gaandeweg loopt je emmertje van emoties vol – en ten slotte over. Schitterend.

De Standaard