Plan 75

Met nagesprek door LEIF
randactiviteit filmfestival
di 25 apr 23 14:00
  • 25 apr
    14:00
    Brugge
    Cinema Lumière

In 'Plan 75' krijgen ouderen via euthanasie de kans om letterlijk plaats te ruimen voor de jongere generatie. Onze maatschappij veroudert, niet enkel in het Japan van de film maar ook hier. Welke gevolgen heeft dat? en hoe staan woonzorgcentra hiertegenover? 

LEIF West-Vlaanderen nodigt haar voorzitter André Van Nieuwkerke, LEIF-arts Luc Proot en dokter Heidi Rosseel uit voor een gesprek na de film. 

De Japanse samenleving veroudert. Jongeren hebben het gevoel dat ze door de oplopende kosten van ouderenzorg benadeeld worden. De spanning stijgt en er worden zelfs terroristische aanslagen gepleegd op woonzorgcentra. De overheid beslist een programma aan te bieden aan haar oudere bevolking: vanaf 75 jaar kunnen mensen zich vrijwillig aanbieden voor euthanasie, in functie van "het hogere goed". 

 

‘Plan 75’ is een straffe aanklacht tegen een wereld waarin mensen weggezet worden als wegwerpartikelen. Tegelijk is de film emotioneel en doet hij nadenken over leven en dood. Indirect draagt het verhaal een oproep in zich mee tot meer en betere zorg voor de oudere bevolking. De scènes zijn verfijnd en het camerawerk ronduit schitterend. 

regie
Chie Hayakawa
cast
Chieko Baishô, Hayato Isomura, Taka Takao
speelduur
105 min
jaar
2022
land
Japan, Frankrijk
taal
Japans
Ondertiteling
Nederlands, Frans

Een samenleving die eropuit is zijn eigen ziel te vernietigen.

https://www.slantmagazine.com