Flee

Jonas Poher Rasmussen
MO*award
releasedatum wo 1 jun 22

Flee verlegt de grenzen van het documentairegenre in een hartverscheurend, zenuwslopend en opbeurend verhaal over de zelfontdekkingstocht van één man op zoek naar vrijheid.

"Wat betekent thuis voor jou?"

"Thuis? Dat is een veilige plek."

Ergens waar je kunt blijven en niet hoeft weg te gaan… 

Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde. Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedien opgepakt en het gezin moet op de vlucht slaan. Het is het begin van een gevaarlijke tocht die voorgoed hun levens zal tekenen. 

Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk alleen aan in Denemarken. Van zijn familie is geen spoor. 

Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper. Kasper wil graag dat ze samen een huis kopen, maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf. Hij beseft dat hij niet anders kan dan zijn verleden onder ogen komen, wil hij eindelijk rust vinden.

Amin zoekt daarvoor toevlucht bij goede vriend en filmmaker Jonas Poher Rasmussen. Ze kennen elkaar van de middelbare school, maar ook hij heeft geen enkel vermoeden over het grote geheim dat Amin met zich meedraagt. 

Met de film ‘Flee’ slaagt Rasmusen er voortreffelijk in het verhaal van verre oorlogsvluchtelingen opnieuw een menselijk gelaat te geven. De keuze voor animatie kwam er omdat Amin, zijn schuilnaam, zo op een veilige manier zijn hartverscheurende verhaal eindelijk uit de doeken zou kunnen doen. De realistische, doch speelse beelden raken de kijker in het hart en overstijgen de afstandelijke mediabeelden. 

‘Flee’ opent de ogen van de kijkers en laat zien dat een vluchtverhaal begint noch eindigt bij de aankomst in het opvangland.

regie
Jonas Poher Rasmussen
cast
Amin Nawabi, Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Belal Faiz, Milad Eskandari, Zahra Mehrwarz, Elaha Faiz, Sadia Faiz
speelduur
90 min
releasedatum
wo 1 jun 22
jaar
2021
land
Denemarken
taal
Deens, Engels, Perzisch, Russisch
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik

De kans dat Flee u niet beroert, is flinterdun

Focus Knack