Klondike

Maryna Er Gorbach
2023

Een Oekraïens koppel leeft op de grens met Rusland tijdens de start van het gewapend conflict in de Donbas. Hoewel de oorlog steeds dichterbij komt, weigert de hoogzwangere Irka haar huis te verlaten. Alsof dat nog niet erg genoeg is, slaat het noodlot opnieuw toe. Malaysia Airlines vlucht 17 wordt in de buurt van hun huis geraakt en stort neer. Naast internationale catastrofes zorgen ook persoonlijke tegenslagen voor een gespannen sfeer.

Aanstaande ouders Irka en Tolik wonen in de Donetsk-regio in het Oosten van Oekraïne, nabij de Russische grens. Hun huis ligt middenin betwist gebied tijdens de Donbas-oorlog. De onheilspellende spanning in hun dorp bereikt een hoogtepunt wanneer passagiersvlucht 17 van Malaysia Airlines door pro-Russische troepen uit de lucht wordt gehaald en genadeloos neerstort. 

Ondertussen wordt Tolik door zijn separatistische vrienden aangemoedigd om zich bij hen aan te sluiten. Hiermee haalt hij de woede van Irka’s broer op zijn hals, die van mening is dat hij daarmee zijn land verraadt. 

Ondanks de aanwezigheid van militaire troepen in het dorp, weigert de hoogzwangere Irka te vertrekken. In plaats van te vluchten, probeert ze vrede te stichten tussen haar man en haar broer door hun hulp in te schakelen om hun gebombardeerde huis samen te heropbouwen. 

regie
Maryna Er Gorbach
cast
Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina, Oleg Shevchuk
speelduur
100 min
jaar
2022
land
Oekraïne, Turkije
taal
Oekraïens, Russisch, Turks, Nederlands
Ondertiteling
Nederlands, Frans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst
  • Discriminatie
Onderdeel van

Gorbach expertly balances levity in the midst of all this trauma, with Cherkashyna's comic timing the glue.

RogerEbert.com

zalen en tickets