Parasite

Bong Joon-Ho

Een arme familie probeert de sociale ladder op een eigenzinnige manier op te klimmen. Een vlijmscherpe sociale satire waarin de tegenstelling tussen rijk en arm op de spits wordt gedreven.

Ki-taek is de pater familias van een arme familie die in de kelder van een appartement samenhokt. Het wemelt er van ongedierte. Zijn hele gezin is werkloos en overleeft met het weinige geld dat ze krijgen voor het plooien van kartonnen dozen voor een pizzeria. Op een dag lacht het geluk Ki-taek tegemoet, als zijn zoon Ki-woo, op aanbeveling van een vriend, als privéleraar Engels aan de slag kan bij een rijke familie in een exclusieve wijk hoog boven Seoul. Hij kijkt zijn ogen uit in de prachtige villa, waar dienstpersoneel werkt en de eigenaar, de heer Park, zelfs een eigen chauffeur heeft. Listig probeert Ki-woo er  ook zijn zus en ouders aan een job te helpen. 

Met een cocktail van genres en met een virtuoze beeldtaal bouwt Bong Joon-ho  het verhaal op een indrukwekkende manier op. Zo zie je dat een sociale film ook zeer swingend en humoristisch kan gebracht worden, hoewel de essentie schrijnend blijft. 

PARASITE is een vlijmscherpe sociale satire waarin de tegenstelling tussen rijk en arm op de spits wordt gedreven. De oververdiende winnaar van de Gouden Palm in Cannes vorig jaar.
regie
Joon-Ho Bong
cast
Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo
speelduur
131 min
jaar
2019
land
Zuid-Korea
taal
Zuid-Koreaans

zalen en tickets

Bong Joon-ho

regisseur

"Een geestige, inventieve en heerlijk zwierig geregisseerde suspensekomedie." ★★★★★

Knack