How to be collective?

Videofestival
Verplaatst naar april 2022
zo 26 sep 21 14:00 - 23:00
  • 26 sep
    14:00 - 23:00
    Brugge
    Sint-Janshospitaal

Drie dagen lang film en gesprek onder het eeuwenoude eikenhouten gebinte van de Diksmuidezolder van het Sint-Janshospitaal, met als rode draad de ongebreidelde kracht van het bijeen-zijn. ARGOS, Collectief Faire-part en Subversive Film vertonen film, lang en kort, en gaan met elkaar in gesprek over hoe we als mens en als kunstenaar, als individu en als groep, energie, moed en hoop halen uit het collectief zijn. 

 
We ervaren het vluchten voor, ontsnappen aan en terugkeren naar van mensen die noodgedwongen hun thuis verlaten. We ontdekken het protest, de strijd en de opstand in Palestina, Egypte en de Republiek Artsakh tegen onderdrukking en onrecht. En we doorprikken op de slotdag de stereotypen van hoe zwarte individuen in mainstream film worden getoond. Maar boven alles leggen we steeds opnieuw het krachtige kunnen van collectiviteit bloot. 

line-up



A Necessary Music 
film
Beatrice Gibson
Verenigd Koninkrijk, 2008, 20’

14:00
 
Met lange, lome en prachtige, schilderachtige takes in een vertelling door beurtelings Robert Ashley (een van de meest belangrijke stemmen in de hedendaagse muziek) en bewoners van Roosevelt Island (een smalle strook land tussen de wijken Manhattan en Queens in New York) is A Necessary Music een vanuit de muziek opgezette sciencefictionfilm die de sociale fantasie onderzoekt van een utopisch landschap door de aandacht te richten op de stemmen die er wonen.
 
Winnaar Tiger Award voor Kortfilm, Rotterdam Film Festival, 2009
 

 



 
Beauty and the Right to the Ugly film
Wendelien van Oldenborgh
België, 2014, 56’

14:30
 
Beauty and the Right to the Ugly is een filmisch experiment dat zich afspeelt in het multifunctioneel buurthuis Het Karregat in Eindhoven. Het Karregat, ontworpen door architect Frank Van Klingeren en opgeleverd in 1974, ligt middenin het centrum van een nieuwbouwwijk en streefde naar nieuwe, gemeenschappelijke woonvormen. Het ontwerp was een open ruimte waarin verschillende activiteiten en functies – een bibliotheek, een school, een café, een gezondheidscentrum, een supermarkt en een gemeenschappelijke ruimte – onder eenzelfde bovenbouw met elkaar zouden worden verbonden. 
 
Wendelien van Oldenborgh onderzoekt de devenir – gedeeltelijke mislukking – van deze utopische architectuur, terwijl ze een methodologie bedenkt en implementeert die architectuurpremissen zoals ‘open’, ‘gebruiker gefocust’ en ‘participatief’ vertaalt naar filmische middelen. 
 

 



 
Le cadeau film
Myriam Van Imschoot
België, 2018, 48’

15:30
 
Le cadeau is een eerbetoon aan de ‘youyou’ (in het Frans) of de ‘zagharit’ (in het Arabisch), ook wel gekend als de schrille Arabische jodel die door vrouwen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Sub-Sahara-Afrika wordt gebruikt om uitdrukking te geven aan vreugde en andere intense emoties. Tegenwoordig is de kreet steeds vaker te horen in een westerse context, waar het de geluiden van private en openbare ruimtes diversifieert. 
 
Centraal staan vier portretten van vrouwen die hun persoonlijke relatie tussen de youyou en hun stem benadrukken. Hun verhalen monden uit in een collectieve performance. Vanop Brusselse daken betoveren ze met hun luide stem de stad. 
 

 



 
Black Archive: Afterthought  talk+film
Maxime Jean-Baptiste & Sofia Dati

17:00
 
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het Collectif Jeune Cinéma presenteren Maxime Jean-Baptiste en Stéphane Gérard het filmprogramma Black Archive, een dekoloniale benadering van experimentele cinema, met panels en workshops in Beursschouwburg en Cinematek, Brussel, van 20 tot 23 september. 
 
Met Black Archive stellen ze voor om de representatie van zwarte bodies door middel van bewegende beelden te heroverwegen, de raciale stereotypen van dominante cinema te deconstrueren en de onzichtbaarheid van zwarte mensen in de productie en distributie van experimentele film aan het licht te brengen. Om deze afwezigheid te onderzoeken, probeert het programma deze gemarginaliseerde verhalen en ervaringen te herdefiniëren door de blik van filmmakers van Afrikaanse oorsprong. 
 
Maxime Jean-Baptiste, filmmaker, en Sofia Dati, curator van de Beursschouwburg, presenteren op Mind the Artist in Brugge ene nabeschouwing van hun programma door hun collectieve proces aan de hand van enkele films uit te lichten.  

 
Elle kortfilm + gesprek
Gladys Bukolo
België, 2021, 5’
17:30

Met behulp van found footage en fragmenten uit La noire de… (1966) van Ousmane Sembène bouwt Gladys Bukolo een poëtisch beeld op van haar relatie van haar eigen lichaam met andere en vreemde lichamen die gevangen zitten tussen intieme, openbare en ingebeelde ruimtes. 
 
Ploughing the Stars kortfilm+ gesprek
Wally Fall
Guadeloupe, 2020, 14’
18:00
 
In Ploughing the Stars is een vrouw onderweg om haar vader te ontmoeten. Ondertussen denkt ze na over het leven. Het landschap ziet er voor haar leeg uit en langzaam komen herinneringen aan vorige levens terug. Is het echt? Of is het droom?
  
ΜΑΛΘΑ: The Thrice Burnt Archives of Unreliable Prophecies kortfilm + gesprek
Maria Christoforidou
Griekenland, 2021, 6’10”
18:00
 
The ΜΑΛΘΑ Archive is een video-essay dat knoeit met en speculeert op het culturele geheugen. Vertrekkend van mainstream Griekse beeldvorming en de onderwerping van zij die niet binnen dit beeld passen, werkt het ΜΑΛΘΑ-archief om de aanwezigheid van mensen van Afrikaanse afkomst in Griekenland te (h)erkennen. 
 
 



 
How to be collective? talk
Faire-part, Subversive Film, Maxime Jean-Baptiste en Sofia Dati

20:00
 
ARGOS gaat in gesprek met de leden van de twee collectieven Faire-part en Subversive Film en met filmmaker Maxime Jean-Baptiste en curator Sofia Dati over de do’s and don’ts van collectieven. 
 


 Over ARGOS


ARGOS werd opgericht in 1989 in Brussel en is een instituut, en bron, voor de studie, productie en ontwikkeling van kritische audiovisuele kunsten, evenals de distributie, het behoud en de restauratie ervan. 
 
Voor Mind the Artist vertoont ARGOS drie films uit hun collectie die gemaakt zijn door individuele kunstenaars die het begrip collectiviteit op een artistieke manier onderzoeken. Daarnaast halen ze de nabeschouwing van Black Archivenaar Brugge.