Chuskit

Priya Ramasubban
  • Caution with children up to 9 years of age

Chuskit heeft een heel simpele droom: ze wil naar school! Maar dat kan niet. Ze is verlamd en zit de hele dag thuis met haar opa. In haar dorp, hoog in het Himalayagebergte, staan rotsige paden, een stromende rivier en roestige familietradities haar droom in de weg. Kan Chuskit de wereld toch naar haar hand zetten?

Chuskit is een vrolijk, levenslustig meisje dat bijna naar de lagere school mag. Daar heeft ze, samen met haar vriendinnen, heel veel zin in. Wanneer zij tijdens een wandeltocht echter slecht ten val komt, raakt ze verlamd. Vanaf dat moment ziet het leven van Chuskit er helemaal anders uit. Ze blijft dagen op haar kamer, waar opa haar gezelschap houdt. Buitenspelen is er niet meer bij en naar school gaan ook niet, want het huis waar Chuskit woont, ligt bergopwaarts langs een rotsig pad. Chuskit wordt er heel ongelukkig van. Haar opa vindt dat zij niet moet zeuren en dat ze zich bij haar lot moet neerleggen. Maar opgeven staat niet in het woordenboek van Chuskit…

Een waargebeurd verhaal over een moedig meisje dat zich niet zomaar gewonnen geeft. Hoewel de film zich afspeelt in het schitterende landschap van Ladakh, maken de regisseuse en de hoofdrolspeelster er vooral een warme en sterke karakterschets van. Ze laten je - alsof je een vlieg op de muur bent - helemaal mee binnenkijken in het leven en de gewoonten van de bergbewoners. Wedden dat hier niet alleen kinderen enorm van zullen genieten?

direction
Priya Ramasubban
cast
Jigmet Dewa Lhamo, Morup Namgyal, Sonam Angchok
duration
89 min
year
2018
country
India
language
Ladakhi
Subtitles
Nederlands
  • Caution with children up to 9 years of ageTouching tale of a girl’s triumph over disability and attitudes.

Cinestaan