Elaha

Milena Aboyan
Festival
Sun 21 Apr 24 - Sun 28 Apr 24
  • Caution with children up to 16 years of age
Een Koerdisch-Duitse vrouw zit gewrongen tussen moderniteit en tradities. Als haar huwelijk nadert, moet ze actie ondernemen om de eer van haar familie hoog te houden.

De Koerdisch-Duitse Elaha wordt verscheurd tussen de onvoorwaardelijke liefde voor haar familie en haar eigen ambities in het leven. Ze moet binnenkort trouwen en zoals de traditie dat voorschrijft, verwacht haar toekomstige man dat hij de eerste is waarmee ze het bed deelt. En dus moet Elaha halsoverkop op zoek gaan naar een manier om haar reeds verloren maagdelijkheid te reconstrueren. 

Mening programmatieteam:

Verhalen over patriarchale tradities zijn niet nieuw, maar een expliciete focus op fysieke maagdelijkheid hebben we nog niet veel gezien. Het 4:3-formaat illustreert het claustrofobische gevoel van opgesloten zijn.  Door te focussen op een verstandige jonge vrouw die moet kiezen tussen haar familie, tradities en het recht op seksuele zelfbeschikking, krijgt de film een universeel karakter.  

direction
Milena Aboyan
cast
Derya Dilber, Derya Durmaz, Bayan Layla
duration
110 min
year
2023
country
Germany
language
German, Kurdish
Subtitles
Engels
  • Caution with children up to 16 years of age

locations and tickets

“Full of qualities in the intelligent way it tackles its subject without falling into completely black-and-white thinking” - Cineuropa