De moraal van het verhaal: over het thema

Aan de slag met filmwijsheid

Verhalen vertellen zit al van oudsher in onze cultuur. Maar hoe doen we dat? In dit deel kijken we naar hoe films een boodschap proberen over te brengen en maken we daarbij het onderscheid tussen het onderwerp en het thema.

‘Aan de slag met filmwijsheid’ is een webinarreeks voor leerkrachten en cultuureducatoren, die hen wegwijs wil maken in film, filmtaal en filmeducatie zodat ze deze kennis kunnen meenemen naar de klas of naar activiteiten rond film in de vrije tijd. De acht afleveringen belichten de bouwstenen van film maar raken ook filmgeschiedenis, filmgenres en de kracht en impact van film aan. De acht afleveringen kunnen in willekeurige volgorde bekeken worden.

Credits

Scenario en montage: Harm Dens

Presentatie: Jonas De Bruyn

Camera en montage: Adam Dens

Productie: Van alles visueel

 

Met dank aan: Marjolein Fransen en Greet Stevens Deze webinarreeks is een initiatief van het Vlaamse Audiovisueel Fonds / Afdeling Publiek, in het kader van de Werkgroep Filmwijsheid. Leden Werkgroep Filmwijsheid: Anima, BUDA, CC De Meent, CC De Spil, Cinema Palace, De Filmclub, De Roma, Filem'On, Film Fest Gent, Filmfestival Oostende, Filmhuis Mechelen, Fonk, JEF, Kortfilm.be, Leietheater Deinze, MOOOV, REKKER, Schoolpodium Noord, Sphinx Cinema & Vroem Vroem.

 

Filmfragmenten uit:

1) Cave of forgotten dreams (2010)

2) Titanic (1997)

3) Shrek (2001)

4) The Matrix (1999)

5) Pantserkruiser Potjemkin (1925)

6) Sicario (2015)

7) 2001: A Space Odyssey (1968)

part of