Slimme trucs: over effecten in film

Aan de slag met filmwijsheid

Wat we zien op het grote scherm is niet altijd echt. Beelden worden vaak getrukeerd of gemanipuleerd. In deze aflevering kijken we naar de trukendoos, die de filmmaker ter beschikking heeft en maken we daarbij een onderscheid tussen special en visual effects.

Aan de slag met filmwijsheid’ is een webinarreeks voor leerkrachten en cultuureducatoren, die hen wegwijs wil maken in film, filmtaal en filmeducatie zodat ze deze kennis kunnen meenemen naar de klas of naar activiteiten rond film in de vrije tijd. De acht afleveringen belichten de bouwstenen van film maar raken ook filmgeschiedenis, filmgenres en de kracht en impact van film aan. De acht afleveringen kunnen in willekeurige volgorde bekeken worden. 

Credits

Scenario en montage: Harm Dens

Presentatie: Jonas De Bruyn

Camera en montage: Adam Dens

Productie: Van alles visueel

Met dank aan: Marjolein Fransen en Greet Stevens Deze webinarreeks is een initiatief van het Vlaamse Audiovisueel Fonds / Afdeling Publiek, in het kader van de Werkgroep Filmwijsheid. Leden Werkgroep Filmwijsheid: Anima, BUDA, CC De Meent, CC De Spil, Cinema Palace, De Filmclub, De Roma, Filem'On, Film Fest Gent, Filmfestival Oostende, Filmhuis Mechelen, Fonk, JEF, Kortfilm.be, Leietheater Deinze, MOOOV, REKKER, Schoolpodium Noord, Sphinx Cinema & Vroem Vroem.

 

Filmfragmenten uit:

1) Escamagotte d’une dame chez Robert-Houdin (1896)

2) Un homme de têtes (1898)

3) Jurassic Park (1993)

4) Spectre (2015)

5) The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

6) Modern Times (1936)

7) Man of Steel (2013)

8) First Man (2018)

9) The Double (2013)

10) War for the Planet of the Apes (2017)

11) Parasite (2019)

part of