The Woman Who Left

Lav Diaz
2016
release date Fri 9 Sep 16

Dertig jaar vastzitten in de gevangenis en na vrijlating merken dat je familie spoorloos is.  Bovendien blijkt dat je land niet meer hetzelfde is als toen je het voor het laatst zag. Het overkomt Horacia allemaal en brengt haar op een ongelofelijke ontdekkingstocht.  

Eind jaren ’90, Filipijnen. Horacia zit al dertig jaar opgesloten in de gevangenis voor een moord die ze niet gepleegd heeft. Ze is een rustige vrouw en als oud-lerares helpt ze medegevangenen met lezen en schrijven. Op een dag bekent een medegevangene dat Horacia’s ex-verloofde, Rodrigo Trinidad, haar de opdracht gaf de moord te plegen en hem in de schoenen van Horacia te schuiven. Horacia wordt vrijgelaten, maar haar land is enorm veranderd, corrupter en gewelddadiger. Ze vindt niemand van haar familie meer. De anders zo zachtaardige vrouw voelt wraakgevoelens opwellen, ze laat zich Renata noemen en gaat op zoek naar de man die de oorzaak is van al haar ellende: Rodrigo Trinidad, nu een rijk man.

'The Woman Who Left' is een bedwelmende en hypnotiserende kijkervaring in prachtige zwart-witfotografie. Deze vertelling van een vrouw die worstelt met gevoelens tussen wraak en verzoening is gebaseerd op een kortverhaal van Tolstoj. De bijna vier uur durende film kreeg de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië in 2016.

direction
Lav Diaz
cast
Charo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Michael De Mesa
duration
226 min
release date
Fri 9 Sep 16
year
2016
country
Filipijnen
language
Filipino
Subtitles
Nederlands, Frans

It’s a powerful, thoughtful melodrama that pulls you into its world and delivers a number of irresistible emotional coups.

Screen Daily