Boy from Heaven

Tarik Saleh
MO*award
release date Wed 23 Nov 22

Een spannende spionagethriller die een inkijk geeft in een verborgen wereld.

De eenvoudige vissersjongen Adam wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro, baken van de soennitische islam. Als de grootimam plotseling overlijdt, blijken de moslimbroeders en de Nationale Veiligheidsdienst tegengestelde belangen te hebben. Zonder het te weten wordt Adam gerekruteerd om de keuze voor de nieuwe grootimam te beïnvloeden. Als hij achter de waarheid komt, zit hij gevangen tussen twee vuren.

Deze vakkundig geënsceneerde en zinderende thriller onderscheidt zich moeiteloos van de grijze massa door een wereld en een eeuwenoud instituut te belichten dat westerlingen beschamend slecht kennen. John le Carré en John Grisham zijn nooit ver weg. Maar de film functioneert niet alleen als een thriller, maar ook als een spannende dissectie van de tegenstelling tussen de seculiere overheid in Egypte en de religieuze leiders. Hoed af ook voor die moed van de regisseur. Het is te begrijpen dat de film niet in Caïro maar in Istanboel werd gefilmd.

direction
Tarik Saleh
cast
Tawfeek Barhom, Fares Fares, Yanus Albayrak
duration
126 min
release date
Wed 23 Nov 22
year
2022
country
Zweden, Frankrijk, Finland, Denemarken
language
Arabisch
  • Caution with children up to 16 years of age
  • Violence

It is an engrossing tale, full of betrayal and chicanery, and it casts the Egyptian political-military complex and the religious hierarchy as riddled with corruption.

Michael O’Sullivan (Washington Post)