Aşk, Mark ve Ölüm

Cem Kaya
2023

In 1961 bracht een akkoord tussen de Duitse Bondsrepubliek en Turkije niet alleen gastarbeiders maar ook nieuwe muziek naar Duitsland. Samen met hun kinderen en kleinkinderen legden ze de bouwstenen voor een unieke subcultuur.

In het begin van de jaren ’60 werden grote groepen gastarbeiders uit Anatolië en andere delen van Turkije naar West-Duitsland gehaald. Ver verwijderd van huis was muziek voor hen het middel bij uitstek om zich welkom te voelen in een nieuw en vreemd land. Gevoed door heimwee, verveling en antisemitisme ontstonden nieuwe stijlen die mee de hedendaagse muziek in Duitsland hielpen vormgeven.

Regisseur Cem Kaya brengt een vergeten subcultuur tot leven in een opwindende documentaire boordevol kleurrijke muziek en nooit geziene archiefbeelden. Op het ritme van mooie liedjes en kritische hiphop maken we kennis met figuren die mee het pad effenden voor het ontstaan van een Turks-Duitse muziekcultuur.

direction
Cem Kaya
cast
Hatay Engin, Orhan Amuroglu, Yüksel Ergin, Ihsan Ergin
duration
97 min
year
2022
country
Duitsland
language
Duits, Turks
Subtitles
Nederlands, Frans
  • Not harmful / all ages
part of

... people far from home found a way of coming together and recreating spaces of comfort, joy and emotion through the power of music.

Modern Times Review