Drawing Lots

Zaza Khalvashi, Tamta Khalvashi
FOMOFILM

Een binnenplaats van een flatgebouw dient als amfitheater voor een mysterieus machtsspel tussen de bewoners. Als kijker vangen we slechts een glimp van de geheimen en dromen van de flatbewoners op. Deze vluchtige inkijkjes leiden tot intriges en spanningen als het dagelijks leven en de voyeuristische neigingen van de bewoners met elkaar in botsing komen.

 

fomofilmtickets

De overleden Georgische schrijver, filmmaker en hoogleraar Zaza Khalvashi komt met een grillig doch authentiek verhaal over alledaagsheid in deze postuum uitgekomen speelfilm, die is afgemaakt met de hulp van zijn dochter Tamta Khalvashi. Drawing Lots is een karakterschets van een kustplaatsje waar een flatgebouw en een binnenplaats als amfitheater dienen voor een mysterieus machtsspel tussen de bewoners, wier levens met elkaar verweven zijn.

Als een echo van de onverwachtse uitbarstingen van kleinzielig buurtgekonkel en de karakteristieke locaties die we kennen van de films van Béla Tarr, en van de droogkomische ondertoon die Aki Kaurismäki’s oeuvre kenmerkt, verlenen de zwart-witbeelden van Drawing Lots een merkwaardige diepgang aan alledaagse interacties. Op meesterlijke wijze biedt Khalvashi de kijker slechts een glimp van de geheimen en dromen van de flatbewoners: een melodramatische elektrische gitarist, tieners die aan onbeantwoorde liefde lijden, een klassieke violist in een midlifecrisis en een onlangs teruggekeerde misdadiger. Deze vluchtige inkijkjes leiden tot intriges en spanningen als het dagelijks leven en de voyeuristische neigingen van de bewoners met elkaar in botsing komen.

Khalvashi zet naast acteurs van het Batumi Theatre amateurs in om de dualiteit van het leven op een nauwgezette en kluchtige wijze te onderzoeken. Duistere verledens en conflicten kunnen overwonnen worden door een eenheid te vormen, waarbij de personages een zekere verlossing vinden in het steunen van elkaar als individuen en als gemeenschap.

tekst Ol Marin, IFFR

'Drawing Lots' is de fomofilm van de maand december.

direction
Zaza Khalvashi, Tamta Khalvashi
cast
Inga Jakhutashvili, Guladi Goguadze, Leila Bibineishvili, Anri Mutidze, Omar Beridze
duration
84 min
year
2023
country
Georgië
language
Georgisch
Subtitles
Nederlands, Frans
  • Not harmful / all ages

part of