releasedatum:

Parasite (zwart-wit versie)

Bong Joon-ho

Een arme familie probeert de sociale ladder op een eigenzinnige manier op te klimmen. Een vlijmscherpe sociale satire waarin de tegenstelling tussen rijk en arm op de spits wordt gedreven.

Ki-taek is de pater familias van een arme familie die in de kelder van een appartement samenhokt. Het wemelt er van ongedierte. Zijn hele gezin is werkloos en overleeft met het weinige geld dat ze krijgen voor het plooien van kartonnen dozen voor een pizzeria. Op een dag lacht het geluk Ki-taek tegemoet, als zijn zoon Ki-woo, op aanbeveling van een vriend, als privéleraar Engels aan de slag kan bij een rijke familie in een exclusieve wijk hoog boven Seoul. Hij kijkt zijn ogen uit in de prachtige villa, waar dienstpersoneel werkt en de eigenaar, de heer Park, zelfs een eigen chauffeur heeft. Listig probeert Ki-woo er  ook zijn zus en ouders aan een job te helpen. 

Met een cocktail van genres en met een virtuoze beeldtaal bouwt Bong Joon-ho  het verhaal op een indrukwekkende manier op. Zo zie je dat een sociale film ook zeer swingend en humoristisch kan gebracht worden, hoewel de essentie schrijnend blijft. 

PARASITE is een vlijmscherpe sociale satire waarin de tegenstelling tussen rijk en arm op de spits wordt gedreven. De oververdiende winnaar van de Gouden Palm in Cannes vorig jaar.

Met zijn cameraman Hong Kyungpyo deelt Bong de liefde voor klassieke zwart-witfilms. Nadat hij al eerder van Mother (2009) een speciale zwart-witversie maakte, voelde hij ook nu die behoefte bij Parasite. "Ik ben er zeker van dat iedereen een andere opvatting zal hebben over deze versie. Zelf vind ik dat alle personages er nog pathetischer uitzien, en dat het onderscheid tussen de drie verschillende ruimtes waar de families verblijven in al zijn grijstinten nog tragischer is. Maar bovenal ben ik nieuwsgierig naar de reacties van het Rotterdamse publiek."

unquestionably one of the best films of the year. Onbetwistbaar een van de beste films van het jaar.

Brian Tallerico – BBC.com