releasedatum:

Incitement

Yaron Zilberman

Een film over de student die in 1995 het Israëlische vredesproces een halt toeriep door Yitzhak Rabin te doden. Meer dan ooit actueel in een tijdperk van groeiend fanatisme en smeulende haat. 

4 november 1995: de Israëlische premier Yitzhak Rabin wordt vermoord door de 25-jarige rechtenstudent Yigal Amir. 

Deze psychologische thriller begint twee jaar eerder in Camp David, waar Rabin de hand schudt van Israels aartsvijand Yasser Arafat. Yigal Amir heeft het er moeilijk mee. De film reconstrueert zijn politieke, religieuze en persoonlijke motieven: conflict met zijn ouders, ruzie met zijn vriendin en het minderwaardige gevoel als Jemenitische Jood ten opzichte van de joden uit Europa. Yigal krijgt daarenboven aanmoedigingen van orthodoxe geleerden die beweren dat moord gerechtvaardigd kan zijn. Ook de beginnende politicus Benjamin Netanyahu (die de verkiezingen 6 maanden na de moord zal winnen) heeft boter op zijn hoofd. 

Een zeer gedetailleerd en veelgelaagd portret van de moordenaar, met heel wat archief- en journaalbeelden. Hij is geen monster, maar ook niet iemand met wie men zich kan identificeren, vooral dankzij de geweldige vertolking van Yehuda Nahari Halevi. Een verontrustend portret van een moordenaar in een tijdperk waar groeiend fanatisme en haat meer dan ooit actueel zijn. Een film als een waarschuwing. 

 

regie
Yaron Zilberman
speelduur
123 min
jaar
2019
land
Israël
taal
Hebreeuws
onderdeel van:
Filmfestivals

An assassin’s action can never be explained, but this powerful film cogently indicts the dark, repressive voices in any society who can set the stage for violence.

Stephen Farber, The Hollywood Reporter