do 16 jan 20 - vr 28 feb 20

Martin Eden

Pietro Marcello
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik

Elegante en onconventionele verfilming van de gelijknamige roman van Jack London (1909) over een zeeman die het als schrijver wil maken door zelfeducatie. Niet in het minst om te kunnen huwen met de mooie, welgestelde Elena.

De zeeman Martin Eden redt Arturo, de jongste zoon uit een rijke familie, uit een penibele situatie. Die neemt hem mee naar zijn huis waar Martin Elena, Arturo’s zus, ontmoet. Hij is op slag verliefd. De jonge, aantrekkelijke en verfijnde vrouw is bovendien een symbool van de sociale status waarnaar hij streeft. Martins droom is, om ondanks zijn bescheiden afkomst en de vele obstakels, schrijver te worden. Via de oudere, intellectueel Russ Brissenden belandt hij echter in socialistische kringen, waardoor hij in conflict komt met Elena en de burgerlijke wereld.

Regisseur Pietro Marcello giet ‘Martin Eden’ in een eigenzinnige, visuele vorm, beïnvloed door zowel de Nouvelle Vague, de Amerikaanse independent cinema van een halve eeuw geleden, als klassieke Italiaanse cinema. Het verhaal is gebaseerd op de deels autobiografische roman uit 1909, van de Amerikaanse auteur Jack London.

regie
Pietro Marcello
cast
Luca Marinelli, Jesscia Cressy & Vincenzo Nemolato
speelduur
129 min
jaar
2019
land
Italië, Frankrijk, Duitsland
taal
Italiaans
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik

Italiaanse films hebben altijd meer dan één streepje voor. Eén: ze zijn doorgaans Italiaans gesproken. Twee: ze hebben meer dan gemiddeld aandacht voor schoonheid, de eeuwige en de vergankelijke. ★★★★

De Standaard