releasedatum: di 1 jan 19

Los versos del olvido

Alireza Khatami

Dit mooie verhaal over sterven en de noodzaak aan herinnering, is gebracht in een zeer uitgepuurde stijl, met prachtige fotografie en sterke acteerprestaties.

De oude beheerder van een kerkhof annex mortuarium heeft een ongelooflijk geheugen, behalve voor namen. Hij verzorgt de graven en maakt praatjes met de blinde grafdelver en de chauffeur van de lijkwagen. In het lijkenhuis ontvangt hij bezoekers die op zoek zijn naar een verdwenen familielid of geliefde. Zijn rustige leventje wordt grondig verstoord als paramilitairen het mortuarium komen binnenvallen om de lijken te verbergen van een protestmanifestatie die ze bloederig neersloegen in een nabijgelegen stad. Hij wordt weggejaagd en als hij terugkomt zijn alle lijken verdwenen, behalve dat van een niet-geïdentificeerde jonge vrouw.

Regisseur Alireza Kathami was ooit assistent van bekende Iraanse regisseurs, zoals Asghar Farhadi. 'Los versos del olvido' is een universeel verhaal waarin hij het Iraanse realisme vermengt met de magisch-realistische literaire traditie uit Latijns-Amerika. Het Latijns-Amerikaanse land blijft onbenoemd, maar de film werd gedraaid in Chili. Dit mooie verhaal over sterven en de noodzaak aan herinnering, is gebracht in een zeer uitgepuurde stijl, met prachtige fotografie en sterke acteerprestaties.

regie
Alireza Khatami
speelduur
92 min
releasedatum
di 1 jan 19
jaar
2018
land
Duitsland, Frankrijk, Nederland, Chili
taal
Spaans
onderdeel van:
catalogus

Een in Chili gefilmde, magisch-realistische ‘reverie’ door een Iraanse regisseur.

Jonathan Romney, Screen Daily