System D

In november 2023 kwam een groep jonge filmliefhebbers samen voor de workshop Young Programmers. Ze leerden de kneepjes van het programmatievak en trokken naar het filmfestival System D in Brussel. Daar selecteerden ze 7 kortfilms van Brusselse makers en die stellen ze met veel trots aan jullie voor onder de noemer “Le monde est a nous”.

Pendant 12 ans je suis née le 6 mai

Een moeder vertelt op de voicemail van haar dochter over een familiegeheim. Het analfabetisme van haar ouders veroorzaakte een administratieve fout.

Amazad

Amazad, een mythisch personage, doolt 's nachts door Brussel, mijmerend over de geschiedenis van de arbeidersklasse, kolonisatie en ancestraliteit.

Once upon a dime

In het bos van Hess wonen getalenteerde kunstenaars die het moeilijk hebben, in het kasteel Kichta wonen kunstmecenassen en kunstenaars die het gemaakt hebben!

Afraid of losing the echos

Een ontroerende meditatie over de voortdurende intimidatie die geracialiseerde lichamen ervaren in de openbare ruimte, en het vastleggen en herinneren hiervan.

Destroy the white cube

Deze intense videogame trip verkent verlangen en narratieve toe-eigening, tarte westerse artistieke normen en opent de deur naar dekoloniale utopie.

Speech for a melting statue

Marie Paule Mugeni, dichteres, deelt een toespraak die ze heeft voorbereid voor de aanstaande verwijdering van het koloniale standbeeld van Leopold II. De beelden van de antiracistische protesten in Brussel bieden een glimp van haar bijna vervulde droom.

Hors Jeu

Mia, een jonge stand-up comedienne, wordt uitgenodigd om op te treden in één van de grootste comedyclubs van Brussel. Een droom die uitkomt. Of werd ze als zwarte artieste gewoon uitgenodigd om haar huidskleur?